Evia

Evia är med sina 6 660 kvadratkilometer Greklands näst största ö. Den är drygt 17 mil lång och mellan en halv och fem mil bred. Ön har nära sju mil kust. Det finns två broar från fastlandet till Evia. Den ena kan öppnas så att fartyg kommer in i Euripus-sundet mellan ön och fastlandet. Den andra är fast och ligger mitt på ön, där huvudstaden Chalkida återfinns. I norr och söder finns färjor som också förbinder Evia med fastlandet.

Vår ö nämns ofta i den grekiska mytologin. Namnet "Evia" som idag är det officiella namnet kommer från Homeros och antyder de bördiga markerna och den avancerade boskapsskötsel som ön var berömd för. "Evia" betyder "kraftfull oxe" på grekiska. I Orei på Evia finns en enorm antik tjurskulptur i marmor som har hittats i området. Den sammankopplas med öns namn. De varma källorna i Edipsos skapades enligt mytologin av Atena och Hefestos för Herakles, så att han genom badet skulle kunna återfå sin styrka efter varje stordåd.

När Herakles hustru Dianira fick reda på att hennes halvgud till make var förälskad i den sköna Ioli smörjde hon in hans skjorta i blod från kentauren Nessos. Kentauren var döende av en giftpil från Herakles och lurade i Dianira att blodet skulle fungera som ett kärleksextrakt, så att Herakles skulle bli förälskad i henne på nytt. I själva verket var blodet ett dödligt gift. Men eftersom Herakles var halvgud kunde han inte dö. I stället blev han vansinnig av outhärdliga smärtor. Det fick honom att fatta tag i Lichas, den tjänare som givit honom skjortan, och slunga honom ut i havet. Stackars Lichas föll där ögruppen Lichadonisia idag ligger, utanför Evia. Ögruppen sägs vara formad efter hans kropp. På halvön Lichada, där vår by ligger, fanns den atenska kolonin Dion Athena under antiken. Här var klimatet bra och här har framställts viner av god kvalitet alltsedan dess.

De äldsta grekiska kolonierna i Italien och på Sicilien grundades av Chalkida och Eretria, städer på Evia som fortfarande finns. Det är inte många som känner till att de åtta bokstäverna CDFLPRSX i det latinska alfabetet kommer från det tidigare halkidiska alfabet som skapades i det antika Greklands kolonier.

På Evia finns många kyrkor och kloster. Den mest kända är Agios Ioannis i Prokopi. Den är uppkallad efter den helige Johannes, eller Ivan, som föddes i Ryssland 1690. Han togs som fånge 1711 under det rysk-turkiska kriget och blev slav till en turkisk officer som förde med honom till sitt hemland.

Både bland turkar och kristna finns många berättelser om mirakler som den helige Johannes utförde under sin livstid. Den turkiske officerens ättlingar har fortfarande i sin ägo en tallrik, som mirakulöst materialiserade sig när Johannes härskare uträttade bön i Mecka och önskade sig en tallrik pilaff. Den 27 maj 1730 dog den helige Johannes av umbäranden, 40 år gammal. Tre år senare, när man i sedvanlig ordning skulle gräva upp honom, bevittnade både turkar och kristna invånare hur ljus strålade från hans grav. Alla åskådare såg sedan att hans kropp var intakt och väldoftande. Turkarna var förbryllade, men eftersom de inte ville erkänna miraklet försökte de bränna kroppen. Det gick inte. Den helige Johannes kropp fördes småningom till Evia och finns nu i kyrkan i Prokopi. Hans arm finns bland andra reliker i det ryska klostret i Agios Panteleimonas på Agion Oros (berget Athos).